Yaklaşık 5000 yıllık bir geçmişe sahip olan çay, Türk misafirperverliği ve ikram kültürünün simgesidir. Günlük yaşamımız bu bitkinin etrafında şekillenir. Çayın bir içecekten öte kültürümüzde yemek, ekmek kadar hayati önemi vardır.Her ne kadar adı kahvehane de olsa, kahvehanelerde kahvenin yerini kahveden daha ucuz olan, yapımı daha kolay olan çay almıştır. Türkiyenin dört bir yanında çay içebileceğiniz ve sadece çay satarak ayakta duran çay ocakları vardır.Misafirliğe gidiliğinde, iş ve aile sohbetlerinde hayatımızın çay hep ön plandadır. Çay içmeden dinlenemem, akşama kadar çay içmedim başıma ağrılar girdi, çaysıztan bitkin düştüm” kelimelerini gün içinde duyarsınız. Çay bizi dinlendirir, yorgunluğumuzu alır.
Bu kadar çayı seven bir toplumda, en çok karşılaşılan problem de doğal olarak halı ve kilimlerdeki çay lekeleri.Hele de halınız açık renkli ve çay şekerli ise iyice can sıkar bu lekeler. Bu rehberimizde size halıdan doğal yöntemlerle nasıl çay lekesinin çıkarılabileceğini adım adım anlatacağız.
İhtiyacınız olacak: bir fincan kabartma tozu, nemli bir bez veya emici bir bez ya da peçete, bir kase.
İhtiyacınız olacak : bir bardak tuz, emici bir bez, bir bardak tuz ve soda.
İhtiyacınız olacak : saf beyaz sirke, bir sprey şişesi, temiz bir bez, ılık su.
İhtiyacınız olacak : bir çorba kaşığı bulaşık sabunu, beyaz sirke, ılık su, mikrofiber bir bez ve bir sünger. (Bulaşık deterjanı yerine arap sabnu da kullanabilirsiniz.)
Bulaşık deterjanı ve arap sabunu, hemen hemen tüm lekeleri halıdan temizlemek için gizli yetenekleri olan bir üründür. Giysiler, battaniyeler, pencereler ve her türlü tekstil lekeleri.
İhtiyacınız olacak : biraz boraks, su, diş fırçası, elektrikli süpürge ve kuru, temiz bir bez.
Biliyor muydunuz: Tibet'in kuru göllerinde MS 8. yy'da keşfedilen boraks, insanlar tarafından yaygın olarak çamaşır deterjanı olarak kullanılmıştır. İlerleyen yıllarda, temizlik ve bakteri kontrolünde de, maddenin özelliklerinin daha fazla olduğu keşfedildi. Bu yüzden, halıdaki çay lekelerini çıkarmak için de kullanmanız şaşırtıcı değil.
İhtiyacınız olacak: uygun bir halı temizleme deterjanı, birkaç paçavra.
Yukarıdaki yöntemleri denemek için yeterince emin değilseniz, özellikle lekeleri çıkarmak için her zaman yapılan deterjanlara başvurabilirsiniz. Ancak, her zaman ürünün etiketini okuduğunuzdan emin olun. Halınıza uygun bir deterjan seçin, aksi takdirde elyaflara zarar verebilirsiniz.
Leke oluştuğunda ve yukarıdaki çözümler işe yaramadığında, en güvenli yol, profesyonel bir halı temizleme firmasına güvenmektir.
Halı yıkama ve leke çıkarma firmaları sıcak su ile vakumlama yöntemini uygular veya daha hassas kumaşlar için etkili bir kuru temizleme tekniği kullanır.. Vakumlu sıcak su çıkarma yöntemi lçoğu halı lekesinde işe yarar.Uzman önce alanı uygun bir deterjanla ön işlemden geçirecek ve bundan sonra halı temizleme makinesini kullanacaktır. Halıya bir temizleme maddesi enjekte edilir ve bundan sonra su ve kir ile birlikte çıkarılır.
Sizde, halıdaki çay lekelerinden müzdarip iseniz yıkanabilir halı modellerimize bakabilir ve halıdaki diğer inatçı lekeleri nasıl temizleyeceğinize dair bilgi almak için "Halıdaki Lekeler Nasıl Çıkar?" yazımızı okuyabilirsiniz.